ПРОВІДНІ МОДЕЛІ ОРГАНІЗАЦІЇ БІЗНЕС-ОСВІТИ В УКРАЇНІ (1991-2025 РР.) - Краснов, Олександр (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті представлено провідні моделі організації бізнес-освіти в Україні, які складалися й розвивалися упродовж 1991-2025 рр. На підставі аналізу численних наукових публікацій та контенту веб-сайтів провідних університетів і бізнес-шкіл України (бізнес-школи Національного університету «Києво-Могилянська академія», Національного університету «Острозька академія», Державного торгівельно-економічного університету) сформульовано висновок про два рівні аналізу проблеми моделювання бізнес-освіти: концептуальний та організаційний. Мережу вітчизняних бізнес-шкіл представлено в сукупності кількох компонентів (бізнес-освіта за акредитованими в Україні програмами; бізнес-освіта за програмами MBA (у форматах MBA, IMBA, Executive MBA тощо); бізнес-освіта на основі міжнародних акредитацій; бізнес-освіта за неакредитованими програмами). Організаційні моделі бізнес-освіти подано в сукупності університетської, корпоративної моделей, моделі МВА, он-лайн бізнес-освіти та сертифікованих курсів. На прикладі внутрішніх моделей рівнів бізнес-освіти у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» з’ясовано зміст бізнес-освіти на рівнях «Персональні стратегії», «Економіка, фінанси та бізнес-аналітика», «Стратегії нового покоління», «Управління стратегією реалізації», «Виїзні модулі програми ЕМВА», «Магістерський проєкт», «Гуманітарна складова». Проаналізовано специфіку карусельної моделі бізнес освіти та моделі «1+1». Відзначено, що карусельна модель бізнес-освіти передбачає таку побудову її змісту, за якої програма навчання реалізується у вигляді блоків, які не мусять знаходитися в причинно-наслідковому зв’язку і відповідати принципу наступності, а ядро програми має плинний вигляд і може гнучко змінюватися залежно від індивідуальної траєкторії навчання, затребуваної учасником програми. На підставі аналізу різноманітних типів моделей організації бізнес-освіти сформульовано висновок про домінацію організаційних моделей бізнес-освіти на концептуальними та про залежність вітчизняної моделі бізнес-освіти від зарубіжних аналогів та рівня співпраці українських бізнес-шкіл та відповідних зарубіжних міжнародних партнерських структур.