ВПРОВАДЖЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПОЗАШКІЛЬНУ ОСВІТУ ТУРИСТСЬКО-КРАЄЗНАВЧОГО НАПРЯМУ (ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД) - Маркова, Олена; Щербатюк, Наталія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті здійснено системний аналіз європейського досвіду цифровізації позашкільної освіти туристсько-краєзнавчого напряму. Мета статті полягає у всебічному аналізі та систематизації європейського досвіду впровадження інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) у позашкільну освіту туристсько-краєзнавчого напряму, визначенні провідних цифрових практик і можливостей їх застосування для модернізації профільної освіти в Україні. У роботі обґрунтовано актуальність дослідження, оскільки цифровізація, дистанційна освіта та зміни в освітньому ландшафті вимагають оновлення методичного інструментарію та використання інноваційних форматів навчання. В основному матеріалі висвітлено такі ключові тенденції європейського досвіду, як інтеграція віртуальних турів й екскурсій, мобільних додатків із геолокацією, елементів доповненої (AR) і віртуальної реальності (VR), гейміфікованих платформ та цифрових архівів у освітній процес. Проаналізовано механізми та переваги використання web 2.0-технологій для колективної роботи учнів у мережі, створення онлайн-проєктів, маршрутів, блогів, авторських мультимедійних путівників, а також застосування доступних цифрових сервісів для інклюзивності освітнього простору. Наведено приклади запровадження QR-кодів, мобільних додатків, панорамних 360° турів та міжнародних хакатонів як інструментів формування мотивації, професійних компетентностей, підприємницької креативності й міжкультурної комунікації учнівської молоді. У дискусійній частині наведено висновки щодо доцільності адаптації найпросунутіших практик європейських країн до умов позашкільної освіти України для забезпечення персоналізації навчального досвіду, розвитку критично-аналітичних навичок і цифрової грамотності педагогів та вихованців. Перспективи подальших досліджень вбачаються у здійсненні порівняльного аналізу ефективності цифрових платформ у неформальній освіті України й Європи, вивченні впливу VR/AR і гейміфікації на розвиток soft skills, а також у розробленні адаптивних методик для підвищення результативності цифрових інновацій у позашкільному туристсько-краєзнавчому навчанні.