ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА СУЧАСНОГО ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ ЯК СКЛАДОВА ГОТОВНОСТІ ДО РОЗВИТКУ РЕФЛЕКСІЇ ДІТЕЙ - Михальченко, Наталія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті проаналізовано психолого-педагогічну характеристику сучасного вчителя початкових класів як складову готовності до розвитку рефлексії молодших школярів. Розвиток рефлексії дітей як психічного новоутворення залежить від психолого-педагогічних характеристик особистості вчителя початкових класів. Педагог повинен чітко відслідковувати сам процес становлення самосвідомості дитини та глибоко розуміти зміст рефлексії. Однією з суттєвих ознак психічного розвитку дитини молодшого шкільного віку є подальше становлення самосвідомості, що виявляється у диференціації її внутрішньої структури, ускладнені змістовного наповнення. З огляду на нову ситуацію в освітньому просторі України, розвиток психолого-педагогічних характеристик майбутнього вчителя початкових класів визначає як його психолого-педагогічну готовність якомога повніше реалізовувати культуротворчу, гуманістичну функції, так і його психолого-педагогічну готовність оволодівати професійними цінностями та сучасним інструментарієм розвитку індивідуальних якостей молодшого школяра. Психолого-педагогічна характеристика сучасного вчителя початкових класів вимагає наявності розвитку педагогічних та психологічних компетентностей, педагогічних вмінь та здібностей, особистісних якостей, соціально-психологічних рис. Серед ключових педагогічних характеристик майбутнього вчителя початкових класів визначаємо педагогічну компетентність, професійну готовність до педагогічної діяльності, педагогічні знання, вміння та навички, педагогічні здібності, науково-педагогічні та професійно-ділові якості. До ключових психологічних характеристик включаємо психологічну компетентність, загальногромадянські риси, морально-психологічні якості. Мобільність майбутніх вчителів початкових класів сприяє розвитку компетенцій, свідомому відношенню до праці, навчання, надає їм можливість стати активними та відповідальними громадянами України.