ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ ПЕДАГОГІВ ДО ЗАСТОСУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Наровлянська, Марина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розглядається процес підвищення кваліфікації, спрямований на формування готовності педагогів до застосування інформаційно-комунікаційних технологій у професійній діяльності. Обґрунтовано актуальність проблеми в контексті цифровізації освіти та необхідності цілеспрямованої підготовки педагогічних працівників до ефективного, творчого і водночас критичного використання інформаційно-комунікаційних технологій. На основі аналізу сучасних наукових підходів, міжнародних рамок цифрової компетентності педагогів (DigCompEdu, ICT-CFT, ISTE Standards for Educators), вітчизняних досліджень і практичного досвіду підвищення кваліфікації педагогів позашкільної освіти визначено педагогічні умови, що забезпечують розвиток цифрової компетентності й готовності педагогів до використання інформаційно-комунікаційних технологій в освітньому процесі. До таких умов віднесено: методичні (інтеграція інформаційної, методичної та психологічної складових, практикоорієнтований зміст, модульно-блочна побудова програм), організаційні (індивідуальні освітні траєкторії, змішане навчання, оптимізація професійного навантаження), психологічні (формування внутрішньої мотивації, подолання цифрової тривожності, застосування рефлексивних практик), технологічні (забезпечення сучасної інформаційно-технологічної інфраструктури, використання мультимедійного контенту, функціонування системи технічної підтримки) та інституційні (адміністративна й нормативно-правова підтримка, офіційне визнання результатів навчання). Показано, що ефективність підвищення кваліфікації та забезпечення формування готовності педагогів до використання інформаційно-комунікаційних технологій зумовлена взаємодією та взаємозалежністю визначених умов, їх узгодженістю з принципами андрагогіки та концепцією освіти впродовж життя. Результати дослідження мають теоретичне й практичне значення для удосконалення програм підвищення кваліфікації педагогічних кадрів, розвитку цифрової культури освітнього середовища та забезпечення сталості цифрової трансформації освіти.