РОЗВИТОК МОРАЛЬНО-ЕТИЧНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ІСТОРІЇ У КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ОСВІТНІХ СТАНДАРТІВ - Неборак, Катерина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розкрито теоретичні, методологічні та емпіричні основи розвитку морально-етичних компетентностей майбутнього вчителя історії в контексті європейських освітніх стандартів. Обґрунтовано, що сучасна парадигма педагогічної освіти в Європейському Союзі базується на гуманістичних цінностях, академічній доброчесності та моральній відповідальності педагога як носія соціальної довіри. Встановлено, що морально-етичні компетентності є інтегративною складовою професійної компетентності вчителя історії, яка забезпечує його здатність до етичного мислення, рефлексії, прийняття рішень у морально складних ситуаціях та виховання у здобувачів освіти ціннісного ставлення до історичної правди. Метою дослідження є виявлення педагогічних умов і європейських практик, які сприяють формуванню морально-етичних компетентностей майбутніх учителів історії, а також визначення напрямів адаптації української системи педагогічної освіти до вимог Європейської рамки кваліфікацій (EQF), стандартів забезпечення якості освіти ESG та системи ECTS. У ході порівняльного аналізу визначено особливості формування етичних компетентностей у системах педагогічної освіти Фінляндії, Великої Британії, Німеччини та Польщі. Зокрема, у фінській моделі підготовки вчителів підкреслюється етична автономія педагога як морального професіонала; у британській – регламентована поведінка відповідно до Стандартів учительської професії; у німецькій – структуроване навчання етичних компетентностей через обов’язкові курси; у польській – поєднання етичної рефлексії з вимогами національної кваліфікаційної рамки. Проаналізовано українське нормативно-правове поле (Закони України «Про освіту», «Про фахову передвищу освіту», Національна рамка кваліфікацій) та встановлено суперечність між задекларованими вимогами до етичної поведінки педагогів і недостатньою конкретизацією цих положень у навчальних програмах. Наукова новизна дослідження полягає у розробленні авторської моделі розвитку морально-етичних компетентностей майбутнього вчителя історії, яка включає три взаємопов’язані блоки: освітньо-дослідницький (участь у наукових гуртках, експедиціях, музейних практиках), соціально-громадянський (волонтерство, студентське самоврядування, проєкти пам’яті) та культурно-ціннісний (дискусії, культурно-мистецькі заходи, рефлексія моральних дилем).