КРЕАТИВНЕ ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ УНІВЕРСИТЕТУ ЯК ДЕТЕРМІНАНТА ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ ДО ТВОРЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Радюк, Інна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Стаття присвячена обґрунтуванню ролі креативного освітнього середовища закладу вищої освіти як детермінанти формування готовності майбутніх учителів початкових класів до інноваційної творчості. Акцентовано увагу на інтеграції мистецької та технологічної освітніх галузей у підготовці педагогів відповідно до вимог Нової української школи та глобального запиту на STEAM-компетентності, що вимагає від викладача здатності до розробки інтегрованих проєктів та застосування дизайн-мислення. Обґрунтовано актуальність потреби теоретико-прикладного обґрунтування методичного та практичного забезпечення процесу цілеспрямованого формування такого креативного простору. Теоретично обґрунтовано сутність і структуру креативного освітнього середовища ЗВО в контексті викладання методик технологічної та мистецької освітніх галузей та запропоновано його структурні складові, спрямовані на формування готовності майбутніх вчителів початкової школи до інноваційної творчості. Уточнено сутність поняття «креативне середовище закладу вищої освіти» як простору для інтеграції творчості та практики, лабораторії творчої самореалізації та педагогічного дизайну, спільноти творчого натхнення та співпраці. Запропоновано два варіанти структури креативного освітнього середовища: «Простір та інтеграція» (з акцентом на ергономічно-технологічному, змістово-методичному та особистісно-рефлексивному компонентах) та «Діяльність та інновація» (з акцентом на креативно-діяльнісному, інформаційно-цифровому та соціально-партнерському компонентах). Окреслено ключові чинники ефективності креативного освітнього середовища, включаючи управлінську підтримку та професійно-креативну компетентність педагогів. Результати дослідження можуть бути використані закладами вищої освіти для коригування змісту освітніх програм, методичного забезпечення та організаційних форм професійної підготовки майбутніх учителів початкової школи, перетворюючи університетське середовище на активну платформу для розвитку інноваційного потенціалу.