ФОРМУВАННЯ НАУКОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ У ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ В ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ХІМІЇ. ПРАГМАТИЧНИЙ ПІДХІД - Тунік, Тетяна; Коломієць, Людмила; Мірзак, Тетяна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Підготовка наукових кадрів є надзвичайно важливою і актуальною задачею, для вирішення якої в Центральноукраїнському національному технічному університеті залучаються всі структури наукового простору, які створюють умови для формування у здобувачів вищої освіти наукової компетентності. В статті приведено визначення наукової компетентності як здатності здобувачів вищої освіти застосовувати знання, навички та набутий в попередніх навчальних закладах досвід для вирішення наукових проблем, проведення досліджень, а також уміння аналізувати та систематизувати інформацію, формулювати гіпотези, планувати і проводити експерименти, пояснювати результати. У вигляді схеми показана результативність науково-технічної діяльності університету з доповненням успішних прикладів. Розкрита роль навчальної дисципліни «Хімія» у формуванні наукової компетентності. Більшість здобувачів вищої освіти вивчають хімію з перших днів навчання в університеті, але при цьому вони вже мають основи хімічних знань, тому ця дисципліна є важливою в становленні їх як дослідників, а в подальшому науковців. Метою викладання дисципліни є поглиблення знань та багатоцільова зацікавленість здобувачів у проведенні досліджень для чого створені умови у вигляді відповідної, з урахуванням сучасності тематики та лабораторної бази для проведення досліджень. Показаний тісний зв’язок між мотивованістю до виконання досліджень і результатом. Розглянуті особливості формування наукової компетентності з точки зору прагматичного підходу – практичного, реалістичного та орієнтованого на результат способу мислення та дій заради конкретних цілей і прийняття рішень, що приносять найбільшу користь. Приведені у вигляді схеми види досліджень, які проводяться при вивченні дисципліни «Хімія», а також критерії оцінювання результатів дослідження.