АНАЛІЗ ТИПОВИХ ПОМИЛОК У РОБОТІ З БАЗАМИ ДАНИХ НА УЧНІВСЬКИХ ОЛІМПІАДАХ З ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Пузікова, Анна; Лупан, Ірина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Розділ «Бази даних» у шкільному курсі інформатики формує основу для подальшого опанування інформаційних технологій та для подальшої професійної діяльності в ІТ-сфері. Поглибленому засвоєнню змісту цього розділу сприяє участь учнів в олімпіаді з інформаційних технологій та підготовка до неї. Водночас досвід авторів статті у роботі журі ІІІ-го (обласного) етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з інформаційних технологій показує, що рівень підготовки учнів до роботи з базами даних не у повній мірі відповідає сучасним вимогам. Метою даної статті є аналіз результатів виконання учасниками ІІІ етапу учнівської олімпіади з інформаційних технологій в Кіровоградській області завдань з розділу «Бази даних» та окреслення питань, на які вчителям інформатики варто звернути увагу при підготовці учнів. У статті наведено статистику успішності виконання олімпіадних завдань на опрацювання баз даних за три навчальні роки: 2022-2023, 2023-2024 та 2024-2025. Її аналіз показав, що найскладнішими для учнів є завдання з імпортування даних в заготовлені таблиці бази даних з Excel-файлу; створення складеного ключа для таблиці при перетворенні зв’язку «багато-до-багатьох» між двома іншими таблицями; завдання, в яких необхідно створювати допоміжні запити з подальшим об’єднанням результатів виконання, та запити, які потребують використання побудовника виразів або формування шаблона для перевірки на відповідність певній умові. Також аналіз результатів показав, що під час підготовки учасників олімпіад вчителям варто приділити увагу використанню макрокоманд під час налаштування роботи з формами тощо. Наведені у статті дані можуть слугувати орієнтиром для вчителів інформатики у процесі підготовки учнів до участі в таких олімпіадах. На думку авторів, низькі результати учнів можуть також свідчити і про те, що не всі вчителі інформатики мають відповідний рівень підготовки до роботи з базами даних та методичної підготовки до навчання учнів відповідного матеріалу. Одже, одним із шляхів вирішення цієї проблеми можуть бути курси підвищення кваліфікації для вчителів інформатики.