КВЕСТИ ЗА ЗМІСТОМ ХУДОЖНІХ ТВОРІВ, ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ ОСОБИСТОСТІ ДОШКІЛЬНИКА В ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - Швець, Оксана (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті з’ясовано, що використання художньої літератури у закладі дошкільної освіти дає змогу сформувати гармонійно та всебічно розвинену особистість дитини дошкільного віку. Автором наголошено, що серед технологій, які вдало відповідають вимогам сучасності, є цікавими та інтерактивними на етапі дошкільного дитинства є квести. Описано, що квест за змістом художнього твору – це діяльність, орієнтована на вирішення проблеми, під час якої головний герой має дійти до мети, виконуючи різні завдання або долаючи різні перешкоди. Проаналізовано види квестів у закладах дошкільної освіти: лінійний, штурмовий, коловий. Наголошено, що кожен із них має свої специфічні функції та застосовується у роботі з дошкільниками, враховуючи вік дітей, зміст обраного художнього твору та мету діяльності, яку обрав вихователь закладу дошкільної освіти. Описані етапи підготовки до квесту за О. Стаєнною, які дають змогу констатувати, що квести допомагають раціонально, логічно, гнучко інтегрувати різні форми організації художньо-мовленнєвої діяльності дітей в умовах закладу дошкільної освіти. Розглянуто літературні квести як проблемне завдання, спрямоване на пізнавальну та дослідницьку діяльність, розвиток критичного, логічного, аналітичного і творчого мислення дітей під час роботи з художнім твором. Наголошено, що квести можуть охоплювати інтелектуальні завдання (кросворд на ключові термін художнього твору, ребуси, криптограми, шифри, роботу з QR-кодами), рухові (біг, стрибки на швидкість, проходження лабіринту чи шляху з перешкодами), творчі (малювання карти, складання вірша/казки/ розповіді за прочитаним твором, співи, музикування тощо). Наведена автором орієнтовна тематика літературних квестів для дітей старшого дошкільного віку стане орієнтиром для роботи вихователів у закладі дошкільної освіти. Перспективи подальших наукових розвідок вбачаємо у вивченні зарубіжного досвіду використання квестових технологій у роботі з дітьми на етапі дошкільного дитинства.