ЕВОЛЮЦІЯ АНГЛОМОВНОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ТА ТУРИСТИЧНОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ У СУЧАСНОМУ ПРОФЕСІЙНОМУ ДИСКУРСІ - Шиманська, Віра (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті досліджується еволюція англомовної термінології в галузях екології та туризму та її трансформації у сучасному професійному дискурсі. Проаналізовано ключові семантичні зміни, що відбулися в термінах, пов’язаних з охороною довкілля, розвитком сталого туризму та управлінням природними ресурсами. Особлива увага приділяється інтеграції екологічних і туристичних концептів. Висвітлюються сучасні тенденції розвитку термінології, включно з появою нових лексичних одиниць (overtourism, regenerative tourism), уточненням та спеціалізацією існуючих понять (pollution → carbon footprint, conservation → sustainability) і впровадженням цифрових та міжкультурних концептів (virtual tourism, eco-destinations). Досліджується їхнє практичне значення для формування лексичної компетентності майбутніх фахівців, що дозволяє підвищувати ефективність академічного та професійного спілкування англійською мовою, забезпечувати точність наукових текстів і сприяти реалізації принципів сталого розвитку. Зроблено порівняльну характеристику лексичних одиниць, що функціонують у сфері екології та туризму, з метою виявлення спільних тенденцій у їх семантичній еволюції та особливостей адаптації до сучасного професійного дискурсу. Порівняльний аналіз засвідчив взаємопроникнення термінологічних систем обох галузей, що зумовлено глобалізаційними процесами, розвитком сталого туризму та зростанням ролі екологічної свідомості у туристичній діяльності. Здійснено порівняльну характеристику сучасних підручників, присвячених вивченню англійської мови для професійного спілкування у галузях туризму та екології. Аналіз показав, що навчальні матеріали обох напрямів мають спільну тенденцію до інтеграції лексики сталого розвитку, міжкультурної комунікації та професійної етики. Разом з тим, підручники з англійської мови для туризму переважно зосереджені на формуванні навичок сервісної комунікації, тоді як навчальні ресурси з екологічного спрямування – на розвитку наукової термінології та екологічного мислення. У статті представлено методичні розробки, спрямовані на практичне застосування нової лексики в межах аудиторної роботи студентів, що передбачають використання інтерактивних вправ, рольових ситуацій та комунікативних завдань, орієнтованих на реальні професійні контексти екології та туризму. Залучення таких форм роботи сприяє активному засвоєнню термінології, розвитку навичок усного та писемного професійного мовлення, а також формуванню стійкої мотивації до вивчення англійської мови у майбутніх фахівців.