РЕАЛІЗАЦІЯ ІННОВАЦІЙНИХ ПЕДАГОГІЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ЯК ЗАСІБ МОДЕРНІЗАЦІЇ ЛІНГВІСТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ - Шиманська, Вікторія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті акцентується на гостроті нагальної потребі оновлення системи вищої педагогічної освіти. Стверджується, що лінгводидактика є цариною інтенсивного пошуку найбільш релевантних інноваційних методик. Проведено оцінку дієвості їх впровадження у ході лінгвістичного навчання, а також прогресу в подоланні розриву між актуальними вимогами суспільства й застарілими підходами. Мета статті полягає у розкритті сутності інноваційних технологій, зокрема технології проблемного навчання з усіма її складниками, що використовуються в підготовці філологів, а також у виокремленні оптимальних з них для застосування на початковому етапі фахової підготовки. Особливий наголос робиться на технології проблемного навчання, оскільки її складники такі, як проблемне запитання та проблемна вправа, є доцільними у теоретичному і прикладному аспекті опанування навчальних дисциплін – освітніх компонент. Дослідник наголошує на тому, що технологія проблемного навчання стимулює здобувачів освіти формувати і формулювати власні погляди, обґрунтовуючи їх відповідними фактами. В інноваційній освітній парадигмі здійснення мовної підготовки у вищій школі прогресивною вбачається технологія проблемного навчання з усіма його складниками. У статті закцентовано, що проблема застосування педагогічних інноваційних технологій стали об’єктом наукового інтересу низки лінгводидактів та педагогів. Звертається увага на супровідних новітнім технологіям викликах, пов’язаних зі збереженням принципів гуманізму та глибокій особистісній взаємодії. Автор підкреслює, що підготовка майбутнього філолога має специфіку, оскільки зорієнтована на виховання майбутньої еліти нації, а тому повинна базуватися на аксіологічних засадах і бути ціннісно орієнтованою. Ключовим аспектом статті є аналіз можливостей впровадження технологій проблемного навчання для формування базових компетенцій та компетентностей для майбутніх філологів у ході вивчення фундаментальних лінгвістичних дисциплін.