ВІРТУАЛЬНЕ НАВЧАЛЬНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ВИЩОЇ ШКОЛИ: ТЕОРЕТИКО-ПРЕДМЕТНИЙ ДИСКУРС - Шкарівський, Вадим; Чумак, Микола (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Проблематика статті, з теоретичної точки зору, окреслює значущість віртуального навчального середовища для розвитку сучасної вищої школи. Репрезентовано феноменологічне тлумачення з позиції важливого компоненту персоніфікованого особистісно- та професійно-орієнтованого навчання, яке актуалізує інтеграцію суб’єкта пізнання у інтерсуб’єктний простір комунікацій, на рівні якого можна задати необхідний змістовий та водночас оціночний базис для набуття знань та формування умінь й навичок для подальшої перевірки рівня засвоєного та набутого. Мета дослідження – провести теоретичний аналіз значущості розвитку та функціонування віртуального навчального середовища на рівні вищої школи. Підкреслено, що ефективним джерелом на шляху до реалізації поставленого завдання сьогодні є віртуальне навчальне середовище, яке уможливлює створення найоптимальніших умов для практичного занурення суб’єкта пізнання у глибини «цифрової» педагогіки з перспективою розвитку ІТ-компетентностей. Зазначено, що на рівні сучасної ступеневої системи освіти, проблематизується необхідність формування предметних та міжпредметних компетенцій, здатних підсилити вектори дослідницької та аналітичної діяльності суб’єкта пізнання упродовж усього життя. Зауважено, що функціонування віртуального навчального середовища на рівні вищої школи актуалізує детермінацію: процесу навчання, організаційної структури навчання, парадигми викладання та методів оцінювання. На загальнотеоретичному рівні спроектовано процес використання цифрових технологій на рівні віртуального навчального середовища крізь призму двох підходів – соціопедагогічного та програмно-технологічного. Розмежовано дефінітивні відмінності між досліджуваною категорією та феноменом цифрового освітнього середовища («digital learning environment»). Унаочнено компонентну структуру віртуального навчального середовища, представлену симбіозом основних структурних компонентів (зокрема, організаційного, змістово-методичного, інфраструктурного та комунікативного). Підкреслено фундаментальну значущість досліджуваного на рівні підготовки сучасного вчителя інформатики, який повинен бути готовим до роботи в умовах системної предметної мінливості змістового контенту на рівні сучасного науково-технологічного прогресу.