ФОРМУВАННЯ СОЦІОКУЛЬТУРНИХ ЗДІБНОСТЕЙ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ЗАСОБАМИ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА - Кулікова, Світлана (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті автор розглядає актуальну та багатоаспектну проблему формування соціокультурних здібностей у дітей дошкільного віку, акцентуючи на визначальній ролі музичного мистецтва як провідного засобу у цьому процесі. Висвітлено, що в контексті сучасних глобалізаційних трансформацій, що характеризуються прискореними суспільними змінами, полікультурністю та зростанням міжкультурних взаємодій, розвиток зазначених здібностей стає не просто важливим, а стратегічно пріоритетним завданням сучасної дошкільної освіти. Розкрито сутність соціокультурних здібностей, які інтегрують у собі такі ключові компоненти, як емпатія (здатність до співпереживання та розуміння емоцій інших), ефективні навички взаємодії в групі, глибоке розуміння та дотримання соціальних норм, а також усвідомлення та засвоєння культурних цінностей, як універсальних, так і національних. Унікальний, багатофункціональний потенціал музичного мистецтва розглядається не лише як засіб естетичного виховання, а й як потужний універсальний інструмент. Музика, долаючи будь-які культурні та лінгвістичні бар’єри, виступає ефективним каталізатором розвитку емоційної сфери дитини, сприяє формуванню її комунікативних навичок, виховує толерантність до інших культур та підтримує становлення національної ідентичності. Такі види музичної діяльності, як колективне музикування, спільний спів, музично-ритмічні рухи та цілеспрямоване ознайомлення з музичною спадщиною різних народів, виступають не просто допоміжними елементами, а є фундаментальними каталізаторами, що відіграють абсолютно ключову, багатоаспектну роль у всебічному становленні соціокультурної компетентності дошкільників. Кожен із цих видів діяльності синергетично взаємодіє, створюючи унікальний простір для розвитку цілого комплексу критично важливих якостей. Ці інтегровані види музичної діяльності є невід’ємними компонентами цілісної системи, що забезпечує не просто музичний, а повноцінний соціокультурний розвиток дошкільника, готуючи його до успішної та гармонійної взаємодії у сучасному полікультурному світі.