ВИКОРИСТАННЯ СИМУЛЯТОРІВ У ПІДГОТОВЦІ СУДНОВИХ МЕХАНІКІВ - Чумаченко, Марія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розглядається питання підвищення ефективності професійної підготовки суднових механіків шляхом використання сучасних тренажерних технологій і симуляційних систем. Акцентовано увагу на ролі симуляторів як інноваційного інструменту навчального процесу, який забезпечує формування практичних навичок експлуатації, технічного обслуговування та діагностики суднових енергетичних установок у безпечному навчальному середовищі. Показано значення інженерних тренажерів (Engine Room Simulators) для розвитку практичних навичок, технічного мислення та здатності діяти в аварійних ситуаціях. Проаналізовано основні типи судномеханічних тренажерів, зокрема повномасштабні машинні відділення, комп’ютерні віртуальні симулятори та інтегровані навчальні комплекси. Розкрито переваги їх використання у підготовці майбутніх фахівців морського транспорту, серед яких – можливість моделювання аварійних ситуацій, відпрацювання алгоритмів реагування на позаштатні режими роботи обладнання, формування командної взаємодії та професійної відповідальності. У статті також розглядаються методичні аспекти впровадження симуляторів у навчальні програми морських закладів освіти України відповідно до вимог Міжнародної конвенції ПДНВ (STCW) та міжнародних стандартів безпеки. Наведено приклади успішного використання симуляційних технологій у провідних морських академіях світу та вітчизняних закладах. Особливу увагу приділено проблемам адаптації симуляційних систем до національної освітньої бази, підготовці викладацького складу й необхідності оновлення технічної інфраструктури навчальних закладів. Зроблено висновок, що використання симуляторів у підготовці суднових механіків є ключовим чинником підвищення якості освіти, професійної компетентності випускників і безпеки судноплавства загалом. Подальший розвиток симуляційних технологій та їх інтеграція в освітній процес мають стратегічне значення для формування сучасного флоту України та забезпечення конкурентоспроможності на міжнародному ринку праці.