ДІЛОВА КОМУНІКАЦІЯ ЯК ЗАСІБ РЕАЛІЗАЦІЇ ЗАГАЛЬНОЇ СТРАТЕГІЇ - Журавльов, Віталій (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті здійснено всебічний аналіз ділової комунікації як важливого інструмента стратегічного управління підприємством та ключового чинника формування його корпоративної репутації. Автор наголошує, що в умовах глобалізованої економіки, цифрової трансформації та посилення конкуренції роль ефективної комунікації між суб’єктами бізнесу, державою та суспільством набуває особливої ваги. Обґрунтовано, що корпоративна репутація є стратегічним нематеріальним активом, який безпосередньо впливає на фінансову стабільність, інвестиційну привабливість і довгострокову конкурентоспроможність підприємства. Розкрито сутність понять «ділова репутація», «імідж», «корпоративна культура» та визначено їхню системну взаємозалежність у контексті стратегічного розвитку організації. Особливу увагу приділено аналізу сучасних підходів до формування комунікаційних стратегій підприємства, які охоплюють PR-аудит, визначення стратегічних цілей, розробку ефективних комунікаційних інструментів, реалізацію програм корпоративної соціальної відповідальності та оцінку їх результативності. Доведено, що ефективне управління репутацією передбачає використання інтегрованого підходу, який поєднує маркетингові, соціально-психологічні, інформаційні та етичні аспекти діяльності організації. Підкреслено, що ділова комунікація виступає не лише засобом поширення інформації, а й механізмом формування емоційно-ціннісного образу компанії, який визначає ступінь суспільної довіри та рівень репутаційного капіталу. Автор обґрунтовує, що знання потреб, інтересів і очікувань зацікавлених сторін є основою для побудови ефективної системи комунікацій, яка сприяє реалізації загальної стратегії розвитку підприємства. Автор робить висновок, що управління корпоративною репутацією має розглядатися як безперервний процес стратегічного характеру, орієнтований на довготривалі результати та стабільний розвиток. Перспективи подальших наукових пошуків полягають у створенні моделей вимірювання ефективності ділової комунікації, удосконаленні системи репутаційного моніторингу, а також у дослідженні впливу цифрових медіа та соціальних платформ на формування корпоративного іміджу в українському бізнес-просторі.