ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД МІЖНАРОДНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УНІВЕРСИТЕТІВ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ВИМІР - Щербань, Олег (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті здійснено аналіз зарубіжного досвіду міжнародної діяльності провідних європейських університетів, що формується в умовах інтенсивної глобалізації, академічної мобільності та зростання значення міжнародних освітніх і дослідницьких мереж. Розкрито основні тенденції розвитку інтернаціоналізації вищої освіти Європейського Союзу, зокрема участь університетів у стратегічних академічних альянсах, реалізацію спільних освітніх програм, активну інтеграцію в міжнародний науково-дослідницький простір та розширення співробітництва в межах проєктів Erasmus+, Horizon Europe та інших програм ЄС. На основі багатовимірного підходу здійснено узагальнення моделей міжнародної діяльності провідних університетів Європи: Кембриджського університету, Університету Сорбонни, Лувенського університету, Університету Копенгагена та Гейдельберзького університету. Охарактеризовано ключові механізми міжнародної співпраці, які включають розвиток партнерських мереж, участь у глобальних університетських асоціаціях (4EU+, LERU, Coimbra Group), розбудову міжінституційних зв’язків, а також створення умов для академічної мобільності, міжкультурної комунікації та підтримки іноземних здобувачів освіти. Особливу увагу приділено організаційним механізмам, що забезпечують ефективність міжнародної діяльності: комплексному супроводу міжнародних студентів, розвитку мовної компетентності, адміністративній підтримці мобільності, удосконаленню цифрових сервісів та формуванню культурно відкритого освітнього середовища. Узагальнено можливості адаптації успішних європейських практик до українського контексту з урахуванням викликів воєнного часу, необхідності модернізації системи управління освітою та посилення інтеграції національних університетів у європейський простір вищої освіти і науки. Наголошено на важливості розроблення стратегій інтернаціоналізації, орієнтованих на розширення участі українських ЗВО у міжнародних консорціумах, підвищення їх дослідницької спроможності та зміцнення глобальної академічної присутності.