ТЕОРЕТИЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ВИВЧЕННЯ РОБОТОТЕХНІКИ МАЙБУТНІМИ ВЧИТЕЛЯМИ ТЕХНОЛОГІЙ В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Азізов, Талят; Люльченко, Вячеслав; Орлова, Ольга (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Сучасний етап видозмінення українського суспільства ставить пред педагогами великі виклики, які передбачають не лише ефективну передачу теоретичних знань і практичних навичок учасникам освітнього процесу закладів загальної середньої освіти, але й формуванні у них критичних компетентностей, необхідних для адаптації до динамічних соціокультурних умов, конструктивної взаємодії та творчої самореалізації. У цьому контексті педагогічна діяльність має бути спрямована на розвиток здатності здобувачів освіти до співпраці, критичного осмислення інформації, аналітичного мислення, прогнозування та формулювання аргументованих висновків. Традиційна модель освіти, яка досі відіграє значну роль в освітньому процесі, зазнає трансформацій під впливом викликів Нової української школи. Здобувачі загальної середньої освіти, залучені до програм STEM-освіти, демонструють здатність практично розв’язувати проблеми шляхом експерименту, що контрастує з орієнтацією на суто теоретичних підходах. Незважаючи на те, що впровадження STEM-технологій потребує значних часових і ресурсних витрат, а також креативності з боку педагогів, воно відкриває нові перспективи для вдосконалення освітнього процесу. Зокрема, це сприяє підвищенню якості викладання, формуванню критичного мислення та розвитку навичок командної роботи. Досягнення мети формування технічних та інженерних компетентностей у здобувачів загальної середньої освіти стає можливим завдяки інтеграції елементів робототехніки в освітній процес, зокрема під час проведення уроків технологій. Використання робототехнічних засобів у навчанні розглядається як ефективний інструмент не лише для розвитку технічних умінь, а й для формування аналітичного, критичного та креативного мислення учнів, що відповідає концепції STEM-освіти. У зв’язку з цим особливої актуальності набуває розробка педагогічних підходів до підготовки майбутніх учителів технологій, орієнтованих на впровадження робототехніки як засобу реалізації STEM-орієнтованого навчання в закладах загальної середньої освіти.