ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ДО ВИКОРИСТАННЯ МЕДІАОСВІТНІХ ІГОР В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ - Комар, Ольга; Гедзик, Андрій (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
В умовах сучасності її значення лише зростає, і навчання медіаграмотності має стати пріоритетним напрямком для ЗВО і суспільства загалом. Одним із найбільш ефективних інструментів у роботі з дітьми є медіаосвітні ігри – інтерактивні форми діяльності, що поєднують освітній зміст, ігрові механіки та елементи медіакультури. Саме тому підготовка майбутніх учителів початкової школи до використання таких ігор стає актуальною й необхідною складовою їхньої професійної підготовки. У статті розкрито особливості підготовки майбутніх учителів до використання медіаосвітніх ігор в освітньому процесі початкової школи. Встановлено, що підготовка майбутніх учителів до використання медіаосвітніх ігор в освітньому процесі початкової школи є багатокомпонентним і комплексним процесом. Вона вимагає поєднання теоретичних знань, методичних умінь, практичних умінь та навичок, педагогічної рефлексії, цифрової компетентності та мотиваційної готовності. Ефективна підготовка забезпечує здатність учителя творчо й професійно застосовувати ігрові медіатехнології, що сприяє розвитку компетентностей молодших школярів, формуванню медіаграмотності та активної позиції в сучасному інформаційному суспільстві. Саме такий учитель здатен створювати освітнє середовище, у якому медіаосвітні ігри стають потужним інструментом розвитку, навчання та виховання. Особливу увагу необхідно приділити розвитку практичних навичок роботи з цифровими інструментами. Сучасні медіаосвітні ігри часто базуються на мультимедіа, анімації, інтерактивних платформах, доповненій реальності чи елементах гейміфікації. Тому майбутні вчителі мають опанувати інструменти створення та редагування інтерактивного контенту, роботи з графічними й аудіоредакторами, педагогічними платформами (наприклад, LearningApps, Genially, Scratch), а також навички організації роботи з цифровими пристроями в класі. Практична підготовка може включати розроблення власних ігрових завдань, моделювання уроків з використанням медіаосвітніх технологій, проведення фрагментів занять на педагогічній практиці. Перспективи подальших наукових пошуків убачаємо в обґрунтуванні педагогічних умов, які сприяють ефективній підготовці майбутніх учителів початкової школи до використання медіаосвітніх ігор в освітньому процесі початкової школи.