ВИКОРИСТАННЯ ФІЗИЧНИХ СИМУЛЯЦІЙНИХ ІНСТРУМЕНТІВ ДЛЯ МОДЕЛЮВАННЯ КЛІНІЧНИХ ВИПАДКІВ У ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ ОРТОДОНТІЇ - Мельник, Богдан (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Стаття присвячена концептуальним засадам впровадження симуляційного навчання у процес підготовки майбутніх спеціалістів стоматологічної галузі з ортодонтії. Проведено комплексний аналіз наукових джерел щодо сучасних тенденцій у симуляційному навчанні у вищих медичних навчальних закладах України та закордоном. Визначено стан стоматологічної освіти та можливості інтеграції елементів симуляційного навчання у освітній процес. Обґрунтовано значення фізичних симуляційних інструментів у процесі формування майбунтіх лікарів-ортодонтів. Спроектовано типологічну схему інтеграції фізичних симуляційних інструментів відповідно до очікуваних результатів та розділено на 4 етапи: норма/патологія; діагностика; планування лікування; стоматологічні маніпуляції. Ортодонтія являється практично-орієнтованою галуззю стоматології, а для її ефективного навчання є потреба в засобах для візуалізації реальних клінічних ситуацій та сценаріїв, моделей зі змінюваними параметрами та можливості багаторазового відтворення маніпуляцій, а навчальне середовище має бути безпечним як для пацієнтів, так і для студентів. Запропоновано класифікацію стоматологічних фізичних симуляційних інструментів за рівнем реалістичності, яка є універсальною для всіх напрямів стоматологічної освіти. Визначено можливості використання фізичних симуляційних інструментів для навчання ортодонтії з урахуванням очікуваних навчальних цілей, констатовано їх переваги та недоліки. Розглянуто готовність вищих медичних навчальних закладів та відповідність навчальних програм до впровадження симуляційного навчання у повсякденну навчальну практику, здатність ефективного моніторингу умінь та навичок. Проаналізовано роль цифрових симуляційних інструментів у навчанні ортодонтії, як альтернативу фізичним. Доведено, що фізичні симуляційні інструменти є невід’ємною складовою підготовки кваліфікованих та конкурентоспроможних спеціалістів стоматологічної галузі з ортодонтії. Їх використання здатне підвищити рівень когнітивної, процесуально-діяльнісної та мотиваційно-рефлексивної компонентів компетентності здобувачів освіти.