САМОРЕАЛІЗАЦІЯ В ПРОФЕСІЇ ТА ЇЇ СТРУКТУРА - Бєляєва, Анна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті визначено поняття «професійна самореалізація» особистості в соціумі. Для досягнення мети та в процесі реалізації завдань дослідження використано наступні методи дослідження: теоретичні (аналіз, синтез, порівняння, класифікація) – для аналізу філософської, психолого-педагогічної літератури з метою вивчити сутність понять самореалізація, професійна самореалізація. Предметом розгляду у статті - є поняття самореалізації та професійної самореалізації особистості. Проаналізовано наукові підходи до визначення цих понять. Обґрунтовано, що професійне самовизначення бере початок з того моменту, коли людина починає замислюватися над своєю майбутньою професією, беручи за основу свої інтереси, здібності, уподобання та престижність спеціальності. Зроблено висновки, що професійна самореалізація відіграє одну із головних ролей під час професійного становлення особистості, адже саме за допомогою професійної самореалізації людина може відчувати, чи реалізувалася вона в житті як професіонал; професійна діяльність буде тоді ефективною, коли людиною буде застосовано свою творчість та креативність; професійна самореалізація відбудеться у тому випадку, коли у людини будуть повністю сформовані ціннісні орієнтації; професійна самореалізація допомагає задати соціально-психологічний простір існування особистості в професії. Доведено, що самореалізація за фахом є невід’ємною частиною особистості, розкриття та здійснення її потенціалів, реалізації себе у професійній діяльності, яка постає як етап у нескінченому процесі самовдосконалення, що створює нові прагнення і потреби особистості на вищому рівні. Професійна самореалізація є складним, організованим та багатоетапним процесом поступового перетворення професійного потенційного на реальне, що відбувається протягом усього життя. Дане інтегроване професійно-особистісне утворення, яке складається з різних видів досвіду, спеціальних теоретичних знань, практичних умінь, особистісних якостей, що забезпечує готовність професіонала до ефективного виконання професійної діяльності. В даній статті проаналізовано фактори, які впливають на самореалізацію та професійну самореалізацію, зокрема, а також досліджено структуру (компоненти) професійної самореалізації майбутнього фахівця.