ОСОБЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЄКТІВ НА УРОКАХ ТЕХНОЛОГІЙ У КОНТЕКСТІ STEM-ОСВІТИ ТА РЕАГУВАННЯ НА СУЧАСНІ ВИКЛИКИ - Абрамова, Оксана; Мироненко, Наталя; Пуляк, Ольга; Кононенко, Сергій (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розглянуто особливості організації проєктної діяльності в технологічній освітній галузі відповідно до вимог Нової української школи, цифрового суспільства та сучасних викликів освіти. Обґрунтовується необхідність реалізації навчальних практикоорієнтованих проєктів, що спираються на вирішення соціально значущих та реальних проблем і завдань, які формуються на запит громади, підприємств чи конкретного замовника. Проаналізовано приклади інженерно-технологічних рішень, представлених у STEM-проєктах, що можуть бути реалізовані на уроках «Технології». Показано, що проєкти, спрямовані на вирішення актуальних проблем, формують у здобувачів освіти технічне мислення, мотивацію до навчання, відповідальність, підприємливість і здатність до командної взаємодії. Додатково окреслено методичні та дидактичні засади організації проєктної діяльності, які забезпечують поступове ускладнення завдань і перехід від відтворення технологічних операцій до розв’язання реальних техніко-технологічних проблем. Підкреслено важливість дослідницького компонента як невіддільної складової STEM-проєктів, що забезпечує наукову обґрунтованість і практичну цінність учнівських рішень. Приділена увага впливу сучасних суспільних умов, зокрема воєнного стану, на трансформацію проєктної діяльності та потребу адаптації змісту навчання до реальних викликів, а також, окреслено роль системної, багатосторонньої підтримки – через партнерство школи, держави й бізнесу – як умови успішної реалізації таких проєктів. Окремо підкреслено необхідність осмислення дослідження як невіддільної складової проєктної діяльності. Поєднання STEM-підходів, технологій обробки конструкційних матеріалів та соціально орієнтованих завдань забезпечує формування в учнів технологічної грамотності, інженерного мислення та здатності створювати суспільно корисні технологічні рішення.