ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ГОТОВНОСТІ КУРСАНТІВ ЗАКЛАДІВ МВС ДО ДІЙ У РИЗИКОНЕБЕЗПЕЧНИХ СИТУАЦІЯХ ЗАСОБАМИ ЄДИНОБОРСТВ ТА ДОМЕДИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ - Шостак, Ігор; Кабіцька, Оксана; Харитоненко, Євген; Миронов, Юрій (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті обґрунтовано педагогічні умови формування професійної готовності курсантів закладів вищої освіти Міністерства внутрішніх справ України до дій у ризиконебезпечних ситуаціях засобами інтеграції єдиноборств та домедичної підготовки. Спираючись на сучасні вітчизняні й зарубіжні дослідження, авторами проаналізовано зміст, структуру та дидактичні можливості таких компонентів професійної підготовки, як тренування з бойових мистецтв, фізична витривалість, тактичні навички та домедична допомога. Розкрито роль педагогічних умов – моделювання професійно небезпечних ситуацій, симуляційних технологій, міждисциплінарних занять та індивідуалізації навантаження. Показано, що поєднання спеціалізованих тренувань єдиноборств із курсами домедичної підготовки сприяє формуванню фізичної, психологічної, морально-вольової та когнітивної готовності майбутніх поліцейських. Сформульовано практичні рекомендації щодо оптимізації освітнього процесу в Донецькому державному університеті внутрішніх справ. Перспективи подальших наукових розвідок полягають у поглибленому вивченні ефективності окремих видів єдиноборств у структурі спеціальної підготовки майбутніх поліцейських, визначенні найбільш оптимальних моделей інтеграції домедичних та силових тренувань, розробці стандартизованих критеріїв оцінювання готовності курсантів до дій у ризиконебезпечних ситуаціях. Доцільним є проведення експериментальних досліджень щодо впливу інтенсивності та специфіки тренувальних програм на якість виконання СЛР, точність тактичних дій та рівень психологічної стійкості курсантів. Окремим напрямом може стати вивчення можливостей цифрових симуляторів, VR-технологій та манекенів із біофідбеком у комплексі з тренуваннями з єдиноборств. Не менш актуальним є науковий аналіз правових та етичних аспектів використання технік єдиноборств у діяльності поліції, що потребує розроблення методичних рекомендацій для викладачів і тренерів закладів МВС України.