ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ПЕРЕВІРКА ПЕДАГОГІЧНИХ УМОВ ФОРМУВАННЯ МІЖКУЛЬТУРНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ВІЙСЬКОВИХ ФАХІВЦІВ - Шмідт, Тетяна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті подано результати педагогічного експерименту, спрямованого на перевірку ефективності педагогічних умов формування міжкультурної компетентності майбутніх військових фахівців у процесі іншомовної підготовки. Детально описано організацію констатувального, формувального та контрольного етапів експерименту в контрольній та експериментальній групах слухачів. Структуру міжкультурної компетентності визначено через п’ять критеріїв (ціннісно-мотиваційний, когнітивний, комунікативно-поведінковий, професійно-діяльнісний і суб’єктно-рефлексивний), кожен із яких забезпечено добором відповідних діагностичних інструментів (анкети, когнітивні тести, стандартизовані рольові завдання, мікрокейси та короткі рефлексивні звіти). Вхідні та підсумкові вимірювання проводилися в стандартизованих умовах із використанням ідентичних інструментів і порогових значень, що забезпечило порівнюваність результатів. Аналіз поєднував побудову індивідуальних профілів компетентності слухачів із застосуванням непараметричних статистичних процедур, придатних для малої вибірки. Порівняння результатів вхідного та підсумкового вимірювань засвідчує більш виражену позитивну динаміку формування міжкультурної компетентності в експериментальній групі, у якій зазначені педагогічні умови системно реалізовувалися, порівняно з контрольною групою, що навчалася за традиційною моделлю іншомовної підготовки. Отримані результати дають підстави розглядати визначені педагогічні умови як ефективний і відтворюваний інструмент удосконалення іншомовної підготовки майбутніх військових фахівців у вищих військових навчальних закладах. До перспектив подальших досліджень можемо віднести поглиблене статистичне опрацювання результатів (із наведенням конкретних показників і графічних узагальнень) та перевірку запропонованої моделі в інших військових вищих навчальних закладах і для різних іноземних мов.