ПОТЕНЦІАЛ ГРАФІЧНИХ ОРГАНІЗАТОРІВ У ВИВЧЕННІ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - Савченко, Ольга (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Стаття розглядає візуальні засоби представлення взаємозв’язків між фактами, термінами та ідеями за допомогою схем, діаграм, карт, таблиць тощо у процесі вивчення іноземної мови. Візуалізація дозволяє спостерігати за об’єктами, процесами та явищами, змушуючи органи чуття людини працювати інтенсивніше; вона має специфічний емоційний вплив на студентів. У цьому випадку студенти сприймають і розуміють навчальний матеріал набагато легше і швидше, оскільки вони більш свідомо засвоюють знання і розвивають мовленнєві навички, що робить процес навчання більш доступним. У статті розглядаються різні візуальні засоби, такі як концептуальні карти, ментальні карти, семантичні карти, діаграми Венна та візуальні метафори. Автори аналізують літературні джерела з даної теми, описують та конкретизують особливості найбільш часто використовуваних засобів візуалізації. Автори висвітлюють основні характеристики візуальних засобів як навчальних інструментів. Вони визначають навички студентів у роботі з різними типами візуалізації як здатність сприймати, розуміти та інтерпретувати вербально-візуальну інформацію іноземною мовою та візуалізувати результати своєї мовної діяльності англійською мовою. Автори вважають, що викладачі можуть використовувати візуальні організатори для студентів з різним рівнем знання англійської мови під час пояснення нового матеріалу, повторення або закріплення вивченого матеріалу, а також перевірки або тестування цільового матеріалу; студенти також можуть використовувати графічні організатори для самостійного навчання. Водночас автори наголошують, що візуальні матеріали повинні відповідати змісту навчальних програм і підручників, методам і технікам навчання, а також відповідати конкретним науково-технічним вимогам. Графічна візуалізація не тільки активізує розвиток рецептивних і продуктивних мовних навичок учнів, але й підвищує продуктивність їхньої навчальної та дослідницької діяльності.