ФОРМУВАННЯ ПОЗИТИВНОЇ МОТИВАЦІЇ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ДО НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Левченко, Дмитро (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У сучасних умовах особливої актуальності набуває проблема формування позитивної мотивації майбутніх учителів фізичної культури до науково-дослідницької діяльності як важливого чинника підвищення якості їхньої професійної підготовки. У статті проведено аналіз особливостей формування позитивної мотивації майбутніх учителів фізичної культури до науково-дослідницької діяльності у процесі професійної підготовки. Встановлено, що формування позитивної мотивації майбутніх учителів фізичної культури до науково-дослідницької діяльності є однією з ключових педагогічних умов їх професійної підготовки. У сучасній системі освіти вчитель фізичної культури розглядається не лише як виконавець навчальних програм, а як активний суб’єкт педагогічних інновацій, здатний до аналізу, узагальнення та вдосконалення освітнього процесу на основі наукових досліджень. Формування позитивної мотивації майбутніх учителів фізичної культури до науково-дослідницької діяльності діяльності є цілеспрямованим і системним процесом, що потребує створення відповідних педагогічних умов, активної позиції викладачів та залучення студентів до реального наукового пошуку. Сформована мотивація забезпечує готовність майбутнього вчителя фізичної культури до інноваційної діяльності, професійного вдосконалення та ефективної реалізації науково обґрунтованого підходу у сфері фізичного виховання. Однією з ключових умов формування позитивної мотивації є інтеграція науково-дослідницької діяльності у зміст фахових дисциплін. Виконання курсових і кваліфікаційних робіт, участь у наукових гуртках, проблемних групах, студентських конференціях і науково-практичних семінарах сприяють поступовому залученню майбутніх учителів фізичної культури до наукового пошуку. Практична спрямованість досліджень, орієнтація на розв’язання актуальних проблем фізичного виховання школярів підвищують інтерес студентів до дослідницької роботи.