ЦИФРОВІ ІГРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ В ПЕДАГОГІЧНІЙ ОСВІТІ: МІЖНАРОДНІ ПІДХОДИ ТА ТЕНДЕНЦІЇ - Бакка, Тамара (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
В контексті цифровізації освіти та трансформаційних змін у системах підготовки майбутніх учителів зростає потреба у впровадженні інноваційних підходів, здатних активізувати освітній процес, підвищити його ефективність і забезпечити формування ключових професійних компетентностей. Одним із таких підходів є використання цифрових ігрових технологій, які поєднують навчальні цілі з ігровими механіками та забезпечують високий рівень залучення здобувачів освіти. Стаття присвячена аналізу сучасних підходів до впровадження цифрових ігрових технологій у систему педагогічної освіти в міжнародному контексті. У дослідженні розглянуто концептуальні засади використання ігрових методів у професійній підготовці майбутніх вчителів, а також проаналізовано провідні тенденції розвитку освітніх технологій у країнах Європи, Північної Америки, Азії. Особлива увага приділена поняттям гейміфікації, освітніх ігор, ігрових симуляцій, віртуальної та доповненої реальності, які дедалі активніше інтегруються в навчальні курси педагогічних факультетів та університетів. У публікації акцентується на потенціалі цифрових ігрових інструментів у формуванні ключових компетентностей майбутніх учителів, зокрема критичного мислення, комунікативних і креативних навичок, здатності до співпраці та рефлексії. Описано педагогічні моделі, що базуються на ігровому дизайні, а також визначено основні переваги впровадження таких підходів у освітній процес. Водночас проаналізовано типові виклики (технічні, методичні, етичні), які виникають під час цифровізації освіти з використанням ігрових елементів. Автор статті наголошує на важливості адаптації успішних міжнародних практик до національного освітнього середовища України, беручи до уваги особливості підготовки педагогічних кадрів. Аналізовано перспективи розвитку цифрових ігрових технологій як інструмента інноваційної трансформації педагогічної освіти та підвищення її ефективності в умовах цифрового суспільства.