ВІДЕОІГРИ ЯК ПЕРСПЕКТИВНИЙ ЕЛЕМЕНТ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ СУСПІЛЬСТВОЗНАВЧИХ ПРЕДМЕТІВ - Гудима, Віталій (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті досліджено потенціал відеоігор як перспективного елемента професійної підготовки майбутніх учителів суспільствознавчих предметів в умовах цифрової трансформації сучасної освіти. Підкреслено, що використання ігрових технологій у навчальному процесі сприяє підвищенню пізнавальної активності, розвитку критичного й аналітичного мислення, формуванню навичок ухвалення рішень і соціальної взаємодії. Розкрито сутність відеоігор як інтерактивного освітнього інструмента, що поєднує елементи симуляції, рольової взаємодії та візуалізації складних суспільних процесів. Наголошено, що відеоігри дозволяють студентам занурюватися в історичні епохи, моделювати політичні системи, аналізувати соціальні конфлікти та економічні явища у безпечному навчальному середовищі, що стимулює глибше засвоєння теоретичних знань і розвиток практичних умінь. Проаналізовано дидактичний потенціал різних типів відеоігор – стратегічних, симуляторів, рольових, навчальних і серйозних ігор – у контексті формування професійних компетентностей, зокрема комунікативної, інформаційно-цифрової, дослідницької та рефлексивної. Окрему увагу приділено методичним аспектам інтеграції ігрових технологій у підготовку педагогів: принципам педагогічного проєктування, критеріям відбору ігор відповідно до навчальних результатів, етапам роботи з ними у процесі занять і самостійної підготовки. Визначено потенційні ризики застосування відеоігор – надмірне захоплення ігровим процесом, складність оцінювання результатів, технічні обмеження, – та окреслено шляхи їх подолання. Зроблено висновок, що відеоігри є ефективним інструментом професійної освіти, який забезпечує інноваційність, інтерактивність і практико-орієнтованість підготовки майбутніх учителів суспільствознавчих дисциплін, сприяючи формуванню сучасного, компетентного та креативного педагога нової генерації.