ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ РЕАЛІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНІСНОГО ПІДХОДУ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ - Булгакова, Олена; Зорочкіна, Тетяна; Мовчан, Валентина; Здір, Дарина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Статтю присвячено теоретичному обґрунтуванню та експериментальній перевірці педагогічних умов реалізації діяльнісного підходу в освітньому процесі початкової школи. Актуальність дослідження зумовлена сучасними трансформаціями системи початкової освіти в Україні, орієнтацією на компетентнісну модель навчання та необхідністю забезпечення активної суб’єктної позиції учнів відповідно до ідей Нової української школи. У статті уточнено сутність поняття діяльнісного підходу до навчання як методологічної основи організації освітнього процесу, спрямованої на формування в молодших школярів умінь діяти, самостійно здобувати знання, застосовувати їх у практичних ситуаціях, здійснювати самоконтроль і рефлексію результатів власної навчальної діяльності. На основі аналізу наукових джерел і нормативно-правових документів визначено та теоретично обґрунтовано педагогічні умови реалізації діяльнісного підходу в освітньому процесі початкової школи: забезпечення агентності й активної позиції учнів з метою підвищення їх навчальної мотивації; цілеспрямоване та систематичне застосування сучасних технологій навчання, що відповідають засадам діяльнісного підходу; розвиток соціальних навичок і рефлексивних умінь молодших школярів у процесі спільної навчальної діяльності. Схарактеризовано організацію експериментального дослідження, яке охоплювало констатувальний і формувальний етапи. Визначено критерії, показники та рівні особистісного розвитку молодших школярів, здійснено діагностику їх сформованості. Результати формувального етапу експериментального дослідження засвідчили позитивну динаміку зростання рівнів особистісного розвитку молодших школярів експериментальної групи та підтвердили ефективність визначених педагогічних умов реалізації діяльнісного підходу в освітньому процесі початкової школи.