СТВОРЕННЯ УМОВ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ НА УРОКАХ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ РЕЗУЛЬТАТІВ НАВЧАННЯ З ПИСЬМОВОЇ ВЗАЄМОДІЇ ВПРОДОВЖ АДАПТАЦІЙНОГО ЦИКЛУ БАЗОВОЇ ШКОЛИ - Задорожна, Олександра (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті проаналізовано умови формування результатів навчання з письмової взаємодії на уроках української мови в адаптаційному циклі базової школи. Акцент зроблено на важливості створення педагогічно доцільного середовища, яке сприяє активному залученню учнів до письмової діяльності. Описано принципи наступності, системності, нормативності, академічної доброчесності, соціальної актуальності та орієнтації на практичний результат як основні засади організації навчання письмової взаємодії. Проаналізовано сучасні тенденції методики, серед яких комунікативний, функціонально-стилістичний, компетентнісний та цифровий підходи до формування здатності письмово взаємодіяти, що синхронно вимогам Нової української школи та міжнародних стандартів освіти. Особливу увагу приділено інтеграції традиційних і цифрових форм письмової роботи, організації взаємооцінювання й самооцінювання, розробленню прозорих критеріїв оцінювання, формувальному оцінюванню та підтримці мотивації учнів. Наведено приклади спрямовані на розвиток в учнів критичного мислення, відповідальності, навичок конструктивного зворотного зв’язку та творчої самореалізації. Встановлено, що письмова взаємодія в контексті адаптаційного циклу базової школи є ефективним засобом розвитку комунікативної компетентності та критичного мислення школярів. Також акцентовано на значенні інтеграції міжпредметних завдань для підвищення практичної цінності письмової діяльності та формування компетентностей, необхідних для сучасного освітнього середовища. У висновках підкреслено, що ефективність формування навичок письмової взаємодії забезпечується поєднанням системного підходу, компетентнісної спрямованості та інтеграції цифрових інструментів, а перспективи подальших досліджень пов’язані з удосконаленням діагностичних інструментів і розширенням міжпредметної інтеграції.