МЕТОДИКА РЕАЛІЗАЦІЇ ПРАКТИКУМУ РОЗВ’ЯЗУВАННЯ ФІЗИЧНИХ ЗАДАЧ У ГІМНАЗІЇ ТА ЛІЦЕЇ - Мельник, Юрій Степанович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
У статті здійснено аналіз актуальних досліджень питань методики формування компетентностей учнів гімназії та ліцею. Розглянуто методичні особливості цілеспрямованого формування компетентностей учнів засобами розв’язування системи фізичних задач практикуму, що забезпечує здатність особистості здійснювати навчальну діяльність як складову соціального досвіду шляхом засвоєння фізичних та універсальних методологічних знань, реалізації евристичної та дослідницької діяльності, емоційно-ціннісного та соціально-адаптаційного ставлення до пізнання навколишнього світу. Обґрунтовано принципи й дидактичні умови побудови компетентнісно орієнтованого практикуму розв’язування задач, визначено його роль і місце в сучасному підручнику фізики. Доведено, що розв’язування системи компетентнісно орієнтованих задач сприяє підвищенню ефективності навчально-виховного процесу, забезпечуючи високу якість компетенцій учнів, успішне застосування знань у різних життєвих ситуаціях.