ПЕДАГОГІЧНІ ЗАСАДИ РОЗВИТКУ СВІДОМОСТІ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ - Хрущак, Олександр (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті здійснено теоретико-педагогічний аналіз педагогічних засад розвитку свідомості майбутніх офіцерів у системі військової освіти в умовах сучасних соціально-політичних викликів та збройної агресії проти України. Актуальність проблеми зумовлена зростанням вимог до рівня професійної підготовки, моральної зрілості та патріотичної готовності офіцерського корпусу як ключового суб’єкта забезпечення національної безпеки й обороноздатності держави. Метою статті є обґрунтування педагогічних засад розвитку свідомості майбутніх офіцерів у освітньо-культурному середовищі військового закладу вищої освіти та визначення педагогічних умов ефективності цього процесу. Теоретико-методологічну основу дослідження становлять положення філософії освіти, аксіологічний, діяльнісний, особистісно орієнтований і системний підходи до виховання особистості, концепції патріотичного та професійного виховання у військових закладах освіти. У результаті дослідження визначено, що свідомість майбутнього офіцера є інтегрованою особистісною структурою, яка включає когнітивний, емоційно-ціннісний, мотиваційний і поведінковий компоненти та забезпечує формування професійної ідентичності, моральної зрілості й готовності до виконання військового обов’язку. Обґрунтовано роль освітньо-культурного середовища військового закладу вищої освіти як провідного чинника розвитку свідомості, що забезпечує інтеграцію навчальної, виховної та службово-професійної підготовки. Визначено комплекс педагогічних умов розвитку свідомості майбутніх офіцерів, серед яких інтеграція навчання і виховання, формування системи ціннісних орієнтацій і патріотичної спрямованості, створення розвивального середовища з активною суб’єктною позицією курсантів, особистісно орієнтована взаємодія та рефлексивний супровід освітнього процесу. Зроблено висновок, що реалізація зазначених педагогічних засад сприяє формуванню цілісної особистості офіцера як воїна-громадянина, здатного до відповідальної професійної діяльності та служіння Українській державі.