ПРОЄКТНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ УЧНІВ У ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ БІОЛОГІЇ - Генкал, Світлана (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті розглядається проблема формування екологічної культури учнів під час навчання біології. Метою статті є обґрунтування дидактичного потенціалу проєктної діяльності як ефективного засобу розвитку екологічної культури учнів у процесі навчання біології. Екологічна культура розглядається як цілісна інтегративна система, що поєднує екологічні знання, ціннісні орієнтації, мотиваційні настанови та практичну готовність особистості до екологічно відповідальної поведінки й прийняття рішень у взаємодії з природним і соціальним середовищем.Запропоновано структуру екологічної культури як цілісної системи, що включає когнітивний, ціннісно-світоглядний, емоційно-мотиваційний та діяльнісний компоненти. Визначено зміст кожного з компонентів і розкрито їх взаємозв’язок з розвитком екологічно свідомої особистості.Обґрунтовано, що шкільний курс біології має значний потенціал у формуванні екологічної культури, оскільки сприяє розумінню закономірностей природи, взаємозв’язків організмів та впливу людської діяльності на екосистеми. Особливу увагу приділено проєктній діяльності як ефективному засобу формування екологічних знань, цінностей і поведінки.Проаналізовано типологію екологічних проєктів (дослідницькі, практико-орієнтовані, інформаційно-просвітницькі, соціально-екологічні, творчо-естетичні та міждисциплінарні) та визначено їх роль у розвитку екологічного мислення, відповідальності й активної позиції школярів. Проєктна діяльність забезпечує інтеграцію знань і практичних дій, сприяє переходу від теоретичних уявлень до реальної екологічно доцільної поведінки. Екологічні проєкти спрямовані на розвиток когнітивних, ціннісних, емоційно-мотиваційних та діяльнісних компонентів екологічної культури, формування в учнів відповідальності, ініціативності, командної взаємодії, що робить вивчення біології більш практичним, цікавим і життєво значущим. Системне поєднання навчального змісту біології з проєктною діяльністю створює умови для формування екологічно свідомої, морально відповідальної та соціально активної особистості, здатної діяти в інтересах сталого розвитку суспільства.