ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИВЧЕННЯ ФРАЗОВИХ ДІЄСЛІВ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - Лелека, Тетяна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
Фразові дієслова є високочастотним і функціонально важливим компонентом сучасної англійської мови; водночас вони залишаються однією з найскладніших сфер лексичної компетенції для студентів. Незважаючи на розвинені граматичні знання та широкий словниковий запас, вони часто демонструють стійкі труднощі у розумінні, запам’ятовуванні та продуктивному використанні фразових дієслів, особливо тих, що мають ідіоматичне чи полісемантичне значення. Ці проблеми часто призводять до уникання фразових дієслів та зниження природності мовлення. Метою даного дослідження є аналіз лінгвістичних та педагогічних особливостей англійських фразових дієслів і вивчення ефективних підходів до їх засвоєння студентами у контексті навчання англійської як іноземної. Дослідження поєднує огляд сучасних наукових досліджень із розробкою диференційованої системи навчальних вправ, заснованих на когнітивних вміннях та з опорою на практику мовлення. Розглядаються ключові проблеми засвоєння фразових дієслів, включно з семантичною непрозорістю, значенням частинок, контекстною інтерпретацією та стилістичним забарвленням висловлювання. На основі теоретичного аналізу та педагогічного синтезу розроблено три рівні вправ для студентів середнього, вище середнього та високого рівня володіння мовою. Вправи варіюються від контрольованого впізнавання та поєднання форми й значення до контекстного висновку, аналізу помилок, металінгвістичного розбору та активного відтворення лексики. Кожен тип вправ спрямований на певні когнітивні механізми, такі як асоціація, висновок, декомпозиція та концептуальне картографування, що сприяє глибині словникових знань і довготривалому запам’ятовуванню. Результати свідчать, що диференційоване навчання, орієнтоване на значення, значно підвищує здатність студентів обробляти та використовувати фразові дієслова точно та гнучко. Запропонована модель демонструє, що фразові дієслова можуть бути ефективно інтегровані до навчальних програм вищої освіти, якщо розглядати їх як ключові лексичні одиниці, а не як периферійний матеріал. Дослідження має практичне значення для викладання лексики та надає основу для подальших емпіричних досліджень засвоєння фразових дієслів.