ПОКРАЩЕННЯ НАВИЧОК КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ В АНГЛІЙСЬКОМУ АКАДЕМІЧНОМУ ПИСЬМІ - Фока, Марія; Кочубей, Вікторія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті досліджується роль академічного письма у розвитку навичок критичного мислення та надається опис стратегій критичного мислення, які можна розвинути за допомогою академічного письма. Академічне письмо не просто передає ідеї; воно вимагає від студентів об’єктивного аналізу інформації, оцінюючи її на предмет достовірності, релевантності та упередженості. Критичне мислення включає аналіз та синтез інформації, а також представлення оригінальних ідей, що є важливим для академічного письма. Автори досліджують, як критичні навички перевірки та аналізу інформації, а також аргументативні стратегії використовуються в написанні академічних есе. Академічне есе вважається найпоширенішим жанром академічного письма, що значною мірою сприяє розвитку інтелектуального судження та критичного мислення. У статті наведено приклади тем академічних есе з чітким описом того, як цілеспрямована робота над стратегіями критичного мислення сприяє кращому розумінню теми, допомагає оцінювати інформацію та сприяє структурованому міркуванню. У статті розглядаються критичні навички добору інформації та її аналізу, які включають аналіз процесу, з’ясування подібностей та відмінностей у межах предмета, поділ предметів на менші елементи, класифікацію об’єктів за спільними якостями або характеристиками, встановлення причинно-наслідкових зв’язків. У статті детально розглядаються нюанси причинно-наслідкових зв’язків, пояснюється різниця між необхідними та достатніми, головними та другорядними, безпосередніми та віддаленими причинами, а також послідовністю та причиною. Ще однією цінною навичкою критичного мислення, яка практикується під час написання есе, є навичка аргументації. В академічних есе індуктивне та дедуктивне мислення можуть використовуватися для підтвердження аргументу або доповнення одне одного. Стаття містить план есе на тему ролі університетської освіти в побудові кар’єри. План демонструє, як навички індуктивне та дедуктивне мислення можна поєднати в одному есе, причому індукція використовується для виявлення закономірностей, а дедукція – для застосування принципів. Підсумовуючи, у статті висвітлено критичне мислення як фундаментальну складову ефективного спілкування та вирішення проблем, що покращує здатність студентів глибше розуміти смисл та чітко й послідовно висловлювати ідеї в академічному та інших контекстах.