АВТЕНТИЧНІ ТЕКСТИ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ АНГЛОМОВНОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ - Фока, Марія; Дацька, Тетяна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розглянуто проблему формування англомовної комунікативної компетентності здобувачів освіти засобами роботи з автентичними текстами. Актуальність дослідження зумовлена зростанням ролі англійської мови в умовах глобалізації та необхідністю підготовки фахівців, здатних до ефективної міжкультурної взаємодії. Теоретичним підґрунтям роботи слугують положення комунікативного підходу та сучасні уявлення про структуру іншомовної комунікативної компетентності, що охоплює лінгвістичний, соціолінгвістичний, прагматичний і соціокультурний компоненти. Обґрунтовано дидактичний потенціал автентичного тексту як мовленнєвого продукту, створеного носіями мови для реального спілкування. Показано, що робота з такими матеріалами сприяє інтегрованому розвитку читання, аудіювання, говоріння й письма, формує мовну інтуїцію, навички контекстуального здогадування та критичного мислення. Особливу увагу приділено проблемі культурно маркованої лексики, яка потребує спеціального країнознавчого коментування. Запропоновано поетапну систему формування вміння коментувати автентичний текст (демонстраційно-орієнтаційний, керовано-аналітичний, частково самостійний, автономно-дослідницький та інтегративно-комунікативний етапи). Доведено, що поступовий перехід від роботи студента з викладачем до самостійної забезпечує розвиток дослідницьких умінь, інформаційної культури та готовності до практичного використання засвоєної лексики в реальних комунікативних ситуаціях. Зроблено висновок, що системне й методично виважене використання автентичних текстів сприяє формуванню соціокультурної обізнаності та здатності до міжкультурного спілкування. Перспективи подальших розвідок убачаються в розробленні диференційованих методик роботи з автентичними матеріалами відповідно до рівня володіння мовою та створенні критеріїв оцінювання сформованості англомовної комунікативної компетентності в аспекті соціокультурних знань та вмінь.