ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ ЖИТТЄВО-ЦЕНТРОВАНИХ ЗАДАЧ З ФІЗИКИ У СИСТЕМУ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ - Цоколенко, Олександр (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
Здійснено комплексний теоретико-методологічний аналіз впливу життєво-центрованих задач з фізики на підвищення якості професійної підготовки майбутніх фахівців в умовах академічного освітнього середовища. Підкреслено аксіологічну значущість життєво-центрованих задач з фізики у структурі формування в майбутніх фахівців цілісного усвідомлення інтегративного взаємозв’язку теоретичних положень із практичною діяльністю. Визначено, що імплементація означеного різновиду фізичних задач, репрезентованих у форматі симбіотичного поєднання реалістичних ситуаційних кейсів, забезпечує досягнення комплексного спектру педагогічних цілей. Узагальнено, що систематичне інтегрування до освітнього процесу закладів вищої освіти життєво-центрованих задач з фізики характеризується вагомим педагогічним потенціалом, оскільки актуалізує формування та розвиток особистісних компетентностей, які становлять структурний каркас майбутньої професійної компетентності. Продемонстровано результативність використання життєво-центрованих задач з фізики на рівні функціонування цілісної системи професійної підготовки майбутніх фахівців. Зазначено, що процес розв’язання суб’єктами пізнання життєво-центрованих задач з фізики детермінується відповідним дидактичним алгоритмом навчально-пізнавальних дій (зокрема: первинний проблемний аналіз ситуації; логіко-структурна реконструкція релевантного теоретичного матеріалу; актуалізація мисленнєвих операцій; встановлення кореляцій між теоретичними концептами та емпіричними даними; систематизація величин для коректного здійснення обчислень; аналітико-розрахункові процедури та формулювання аргументованих висновків). Проблематизовано, що на етапі засвоєння нового матеріалу досліджувана група задач з фізики має структуруватися у відповідні блоки за рівнями когнітивної складності, що забезпечує поетапний перехід суб’єкта пізнання від елементарного до більш складного рівня опрацювання змісту. Підкреслено, що використання потенціалу життєво-центрованих задач з фізики на етапі закріплення та практичного застосування знань обов’язково передбачає здійснення процедур контролю й оцінювання якості засвоєння навчального матеріалу (зокрема у текстово-аналітичному форматі). Підсумовано, що системність інтеграції до освітнього процесу життєво-центрованих задач синхронно актуалізує примноження практичних умінь і навичок, які по-суті виступають незамінним інструментарієм реалізації індивідом професійних функцій у реальних умовах діяльності.