ТРАНСФОРМАЦІЯ МЕТОДОЛОГІЧНИХ ПІДХОДІВ У СУЧАСНІЙ ХОРЕОГРАФІЧНІЙ ОСВІТІ: ІНТЕГРАЦІЯ ТРАДИЦІЙ ТА ІННОВАЦІЙ - Спінул, Ігор; Спінул, Олена (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті представлено теоретико-методологічний аналіз процесів системної трансформації професійної підготовки майбутніх хореографів у вищій школі на тлі інтенсивних глобалізаційних перетворень соціокультурного середовища ХХІ століття. Автори детально обґрунтовують концептуальний перехід від традиційної репродуктивної парадигми, що десятиліттями базувалася на механічному відтворенні канонізованих рухів та суворій ієрархічності навчання до створення відкритої інноваційної екосистеми цілісного людинотворення. У межах такого підходу хореографія розглядається не просто як виконавське мистецтво, а як багатофункціональна інтелектуальна платформа, що сприяє гармонізації тілесного, когнітивного та духовного потенціалу особистості через актуалізацію концепції тілесного інтелекту та глибоку рефлексію над природою руху. Значну увагу автори приділяють практичним аспектам впровадження високотехнологічного інструментарію в академічне середовище для підвищення якості освітнього процесу. Зокрема у викладанні класичного танцю досліджується ефективність систем миттєвого відеоаналізу з відкладеним відтворенням та методів біомеханічного моделювання, які дозволяють студентам здійснювати усвідомлений контроль за кожною м’язовою дією, мінімізувати травматизм та значно пришвидшити формування стійкого динамічного балансу. Розглядаючи сферу народно-сценічної хореографії, автори пропонують залучати методи цифрової етнографії, інтерактивного картографування та технології доповненої реальності, що допомагає майбутнім фахівцям не лише засвоювати технічну лексику, а й осягати глибинний етнокультурний код і семантику національної спадщини, уникаючи при цьому поверхневих стилізацій. У контексті сучасних напрямів хореографічного мистецтва, зокрема контемпорарі та модерну, доведено необхідність інтеграції соматичних практик, методів ідеокінезису та ембодімент-підходів, що дозволяє виконавцю відмовитися від диктату зовнішньої форми на користь дослідження первинного фізичного імпульсу та досягнення максимальної нейрофізіологічної органічності руху. Для спортивного бального танцю запропоновано інноваційне використання штучного інтелекту, VR-технологій для моделювання просторового маневрування та методу біомеханічного дзеркала, що дозволяє об’єктивізувати технічне оцінювання та синхронізувати психофізіологічну взаємодію в парі на основі даних нейробіоуправління. Окремим стратегічним вектором розвитку галузі постає інтеграція хореографії з арттерапевтичними методиками, що в умовах сучасних екзистенційних викликів та повномасштабного воєнного стану в Україні перетворює танцювальне мистецтво на дієву форму духовного опору та інструмент збереження ментального здоров’я нації через розрив м’язового панцира та психоемоційну релаксацію. Гармонійне поєднання непорушних академічних традицій із новітніми цифровими досягненнями, нейронауками та соматикою стає фундаментом для підготовки нового покоління митців-дослідників, які здатні забезпечити високу конкурентоспроможність вітчизняної школи на міжнародній арені, виступати суб’єктами культурної дипломатії та ефективно транслювати унікальний український мистецький код у глобальний соціокультурний простір.