ТРАНСФОРМАЦІЯ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ТА ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ: СИНЕРГІЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ТА ІМЕРСИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Великдан, Юлія; Хищенко, Олег (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті досліджено актуальні питання інтеграції сучасних інформаційно-технічних засобів у процес підготовки майбутніх фахівців у галузях середньої (технологічної) та професійної освіти в умовах цифрової трансформації суспільства та зростання вимог до професійної мобільності спеціалістів. Проаналізовано дидактичний потенціал генеративного штучного інтелекту (ШІ) та імерсивних технологій (VR/AR) як інструментів, що забезпечують індивідуалізацію навчання, підвищення мотивації здобувачів освіти та компенсацію освітніх втрат, спричинених соціальними й технологічними викликами. Автор розглядає практичні аспекти використання ШІ-сервісів для автоматизації підготовки навчально-методичних матеріалів, зокрема технологічних карт та інтерактивних інструкцій. Особливу увагу приділено використанню віртуальних симуляцій для формування професійних навичок у безпечному цифровому середовищі. Визначено вплив цих технологій на розвиток цифрової компетентності педагога та обґрунтовано необхідність переходу від традиційних методів навчання до високотехнологічних освітніх моделей. У результаті дослідження обґрунтовано синергетичну модель інтеграції штучного інтелекту та імерсивних технологій у професійній і технологічній освіті, що поєднує когнітивний, середовищний та методичний компоненти та забезпечує взаємодію інтелектуальної підтримки навчання, практично орієнтованого цифрового середовища та педагогічно керованої організації освітнього процесу. Визначено педагогічні ризики використання інтелектуальних цифрових інструментів, зокрема можливість формування залежності від автоматизованих рішень, зниження рівня критичного мислення та когнітивного перевантаження здобувачів освіти, а також окреслено педагогічні умови їх керованого подолання. Результати дослідження можуть бути адаптовані для різних напрямів професійної підготовки, де важливим є поєднання теоретичних знань із практичними навичками в умовах швидких технологічних змін, і використані під час розроблення освітніх програм, навчально-методичного забезпечення та цифрових освітніх середовищ підготовки майбутніх педагогів технологічного профілю.