ДЕФІНІТИВНИЙ АНАЛІЗ КЛЮЧОВИХ ПОНЯТЬ ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ПРАВОВОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ - Шлапак, Володимир (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У науковій статті здійснено ґрунтовний дефінітивний аналіз ключових понять проблеми формування правової культури майбутніх учителів з урахуванням сучасних підходів до розуміння професійної діяльності педагога. Показано еволюцію уявлень про роль учителя як носія не лише фахових знань, а й ціннісно-нормативних орієнтирів особистості та агента соціалізації, що зумовлює підвищення вимог до його правосвідомості й відповідальності. Висвітлено, що правова культура педагога набуває особливої ваги в умовах демократизації суспільства, утвердження принципу верховенства права, посилення уваги до прав дитини, академічної доброчесності та безпечного освітнього середовища. У межах дослідження уточнено зміст понять «майбутній учитель», «культура» та «правова культура» з урахуванням їх міждисциплінарного характеру (педагогіка, право, соціологія, психологія) і специфіки педагогічної діяльності. Обґрунтовано, що поняття «майбутній учитель» доцільно розглядати як суб’єкта професійного становлення у закладі вищої освіти, який опановує компетентності, професійні ролі та педагогічну етику. Поняття «культура» інтерпретовано як інтегративну характеристику особистості, що охоплює знання, цінності, норми, способи діяльності та комунікації. «Правову культуру» визначено як систему правових знань, установок і моделей поведінки, що забезпечують правомірні дії, повагу до прав і свобод людини, здатність застосовувати правові механізми в освітніх ситуаціях (попередження булінгу, медіація конфліктів, захист прав учасників освітнього процесу, дотримання професійних стандартів). Окреслено структурні компоненти правової культури майбутнього вчителя (когнітивний, ціннісно-мотиваційний, поведінково-діяльнісний, рефлексивний) та підкреслено необхідність її цілеспрямованого формування в системі педагогічної освіти через зміст навчальних дисциплін, практичну підготовку і виховний потенціал університетського середовища.