ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ЗАСТОСУВАННЯ КЛАСИЧНОГО ЕКЗЕРСИСУ У ВИКЛАДАННІ ДИСЦИПЛІНИ «УКРАЇНСЬКИЙ НАРОДНИЙ ТАНЕЦЬ» - Сивоконь, Юрій; Печененко, Максим; Печененко, Світлана (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті автори розглядають теоретико-методичні аспекти імплементації класичного екзерсису в процес викладання дисципліни «Український народний танець». На основі аналізу науково-педагогічної літератури, автори доводять, що на сучасному етапі еволюції хореографічного мистецтва спостерігається тенденція до значного ускладнення техніки сценічного народного танцю. Ця тенденція зумовлена інтеграцією виконавських технік класичного танцю та інкорпоруванням елементів з сучасних хореографічних напрямів, що можна розглядати в наступних аспектах: акумуляція класичної техніки (народний танець все частіше використовує елементи класичного екзерсису, такі як позиції ніг та рук, стрибки, обертання, розвиток лінії та пози тощо); інфузія сучасних технік (вплив сучасних напрямів, зокрема контемпорарі, джаз-танцю, модерну проявляється у використанні партерної техніки, імпровізації та флюїдності, роботі з вагою та балансом, поліритмії та синкопуванні тощо); синергетичний ефект (комбінація класичних та сучасних технік створює синергетичний ефект, що призводить до підвищення технічного рівня виконавців, збагачення художньої виразності, формування нового сценічного продукту). Екзерсис на заняттях з дисципліни «Український народний танець» містить виконання спеціалізованих вправ на розігрів м’язів ніг й основу цього комплексу складають battement tendus, battement tendu pour le pied та battement tendu jeté, які виконуються у різних позиціях та темпах. Поступове збільшення амплітуди рухів та темпу виконання дозволяє плавно підготувати м’язи до більш інтенсивних навантажень. Важливою складовою розігріву є правильна техніка виконання вправ, яка забезпечує ефективність тренування та запобігає травмам. Систематичні заняття класичним танцем сприяють не лише формуванню, але й постійному вдосконаленню технічних навичок, які є основою професійної майстерності. Класична хореографія з її чіткими позиціями, лініями та вимогами до виконання рухів створює міцний фундамент для опанування різноманітних технік та стилів, включаючи складну та багатогранну мову українського народного танцю. Завдяки класичному тренінгу, танцівник отримує необхідний інструментарій для якісного виконання стрибків, обертань, рухів з використанням елементів народної хореографії, зберігаючи при цьому легкість, витонченість та виразність. Автори вважають, що класичний танець є невід’ємною складовою професійної підготовки танцівника українського народного танцю, забезпечуючи йому необхідну базу для творчого розвитку та досягнення високого рівня виконавської майстерності.