ТЕХНОЛОГІЯ БЕЗПЕРЕРВНОГО ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ВИКЛАДАЧІВ ІНОЗЕМНИХ МОВ ЯК ОСНОВА ІННОВАЦІЙНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ Й ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЇ ОСВІТИ - Голівер, Надія; Костіна, Людмила (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
Статтю присвячено аналізу теоретико-практичних засад безперервного професійного розвитку (БПР) викладачів іноземних мов у контексті інноваційної педагогічної діяльності та процесів інтернаціоналізації вищої освіти з метою обґрунтування ефективної технології БПР викладачів іноземних мов. Актуальність теми зумовлена необхідністю модернізації підготовки педагогів згідно з глобальними трансформаціями, рекомендаціями Ради Європи та державною політикою України. Висвітлено суперечності між динамікою технологічних змін і дефіцитом інноваційних моделей підвищення кваліфікації з посиленням в умовах воєнного стану. Метою роботи є дослідження принципів інноваційної педагогічної діяльності та розроблення технології БПР викладачів іноземних мов. Узагальнено наукові підходи до професійного вдосконалення, роль інституційної політики та світові тенденції, які впливають на якість викладання мов. Представлено результати науково-дослідної роботи кафедри іноземних мов Криворізького національного університету, реалізованої у два етапи: теоретико-методологічний та навчально-методичний. Охарактеризовано ключові здобутки кожного етапу. Особливу увагу приділено розробленій уніфікованій технології БПР викладачів іноземних мов, що ґрунтується на принципах професійного діалогу, колегіальної співпраці та контекстуалізації змісту навчання. Технологію представлено як структуровану, багатокомпонентну систему, що спрямована на забезпечення сталого професійного зростання педагогів. Технологія реалізовано в межах кафедрального проєкту «ShareLab» — платформи для професійної взаємодії викладачів України. Доведено, що запропонована технологія сприяє розвитку професійної автономії викладачів та якості іншомовної підготовки студентів. Результати слугують основою для модернізації системи БПР і можуть бути використані науковцями та керівниками освітніх програм. Перспективи подальших розвідок пов’язані з удосконаленням ефективної культури БПР, розробленням критеріїв оцінювання діяльності педагогів та впровадженням нейробіологічних підходів у навчання.