РОЗВИТОК КРЕАТИВНОСТІ СТУДЕНТІВ У ПРОЦЕСІ ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕРАКТИВНИХ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ - Лісовий, Михайло (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті висвітлено проблему розвитку креативності студентів у процесі використання інтерактивних цифрових технологій навчання в закладах вищої освіти. Акцентовано, що цифровізація освітнього процесу та поширення змішаних і дистанційних форматів актуалізують потребу в таких дидактичних рішеннях, які перетворюють студента з пасивного споживача інформації на активного творця ідей і навчальних продуктів. Розкрито потенціал інтерактивних цифрових інструментів (колаборативні платформи, інтерактивні дошки, гейміфікація, симуляції, цифрові кейси) як засобів стимулювання дивергентного мислення, творчої ініціативи та проєктної діяльності. Окреслено педагогічні умови результативного впровадження таких технологій: цілеспрямований дизайн творчих завдань, організація співпраці, забезпечення формувального оцінювання й рефлексії, а також створення безпечного освітнього середовища для експериментування. Визначено очікувані результати, що проявляються у зростанні оригінальності ідей, варіативності рішень, якості навчальних продуктів та підвищенні залученості студентів. У статті розглянуто проблему розвитку креативності студентів у процесі використання інтерактивних цифрових технологій навчання в закладах вищої освіти з урахуванням сучасних тенденцій цифровізації, поширення змішаного й дистанційного навчання та зростання потреби у навичках ХХІ століття. Обґрунтовано, що інтерактивні цифрові інструменти (колаборативні платформи, інтерактивні дошки, гейміфікація, симуляції, цифрові кейси) за умови методично виваженого застосування створюють середовище для активної діяльності студентів, стимулюють дивергентне мислення, творчу ініціативу та здатність продукувати альтернативні рішення. Окреслено потенціал цифрових технологій як засобу переходу від репродуктивного засвоєння знань до проєктної та проблемно-орієнтованої діяльності, співтворення й створення навчальних продуктів. Визначено педагогічні умови результативного впровадження інтерактивних технологій: цілеспрямований дизайн творчих завдань, організація взаємодії та співпраці, формувальне оцінювання і рефлексія, а також забезпечення психологічно безпечного простору для експериментування. Очікувані результати проявляються у зростанні оригінальності ідей, варіативності рішень, якості навчальних продуктів і підвищенні залученості студентів.