НЕВИКОРИСТАНИЙ РЕЗЕРВ РОЗВИТКУ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ ШКОЛИ - Ніколаєнко, Станіслав Миколайович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
Стаття присвячена розкриттю життєвого шляху та педагогічної діяльності талановитого українського педагога і психолога Івана Гуровича Ткаченка, який був організатором учнівських навчально-виробничих бригад та таборів праці й відпочинку старшокласників, наукових товариств. Акцентовано увагу на непересічних організаторських здібностях педагога на посаді директора Богданівської сільської школи щодо прийняття управлінських рішень, вмінні налагоджувати тісні зв’язки із кращими школами країни для обміну педагогічним досвідом. Робота розкриває новаторські здобутки Івана Гуровича, зокрема систему трудового навчання сільських школярів, що стала в інтелектуальному, моральному та естетичному вихованні підлітків провідною; педагогічні вимоги роботи учнівської виробничої бригади; позакласну роботу школи у аспекті трудової підготовки школярів; результативні вимоги до уроків тощо.