МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ РОЗВИТКУ STEM-КОМПЕТЕНТНОСТІ ВЧИТЕЛІВ ПРИРОДНИЧИХ ДИСЦИПЛІН - Шевченко, Ілона Андріївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
Метою статті є розгляд методологічних засад розвитку професійної компетентності, зокрема STEM-компетентності учителів природничих дисциплін у післядипломній педагогічній освіті. У статті теоретично досліджено актуальну проблему розвитку STEM-компетентності вчителів, використовуючи аналіз наукових джерел (аналіз, синтез, порівняння, зіставлення тощо) для визначення методологічних засад. Проаналізовано педагогічну, психологічну, методичну літературу із проблеми. Встановлено, що значні потенційні можливості в розвитку STEM-компетентності вчителів природничих дисциплін має парадигмальне моделювання, яке можна представити у вигляді вектора парадигм, за яким рухається учитель: знаннєва – особистісно орієнтована – діяльнісна – синергетична парадигми. Методологічні засади розвитку STEM-компетентності вчителів формуються у площині вище названих парадигм. Тому в єдиний методологічний простір були об’єднані: інтеграційний, синергетичний, компетентнісний, особистісний, діяльнісний підходи. Кожний із названих підходів несе ідеї, які наближують вирішення проблеми розвитку STEM-компетентності вчителів у тих чи інших вимірах. Наукова новизна й теоретичне значення одержаних результатів дослідження полягає у тому, що вперше: визначено і теоретично обґрунтовано методологічні засади розвитку STEM-компетентності вчителів природничих дисциплін у післядипломній педагогічній освіті. Проте, попри значну кількість наукових досліджень, теоретичні основи розвитку STEM-компетентності вчителів природничих дисциплін не були предметом спеціального дослідження і потребують подальшого наукового усвідомлення.