ТЕХНОЛОГІЧНА ОСВІТА І STEM-ОСВІТА: ЇХ ПРОТИЛЕЖНОСТІ Й ФЕНОМЕНОЛОГІЧНІ ПАРАЛЕЛІ - Юрженко, Володимир Васильович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
У статті розглядається історична ретроспектива погляду на політехнічну освіту і деякі її аналогії з підходами у STEM-освіті. У подальшому, при розгортанні думки, звертається увага на схожості й розбіжностях технологічної і STEM-освіти. Творча перетворююча діяльність, яка одночасно виконує завдання з психофізіологічного розвитку підліткового організму (основна школа) і є сутнісною основою освітньої галузі «Технології». STEM-освіта ж формує феноменологічні уявлення про явища природи, їх використання в оточуючому людину середовищі й створення стійких феноменологічних утворень у психіці дитини, шляхом безпосереднього показу цих природних явищ і їх реалізації у техніці й технологіях під час лабораторних дослідів у STEM-центрах і з використанням математичного апарату. Пропонується повноцінна взаємодія з технологічною шкільною освітою у їх гармонічному взаємозв’язку при подальшому розгортанні STEM-освіти і при вирішенні існуючих нині проблемних питань.