ЛЮДИНА І ЇЇ ДУХОВНА КРАСА (світоглядні філософії Василя Сухомлинського та Олеся Гончара) - Безена, Іван Михайлович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2018)
Загальнолюдські цінності завжди були і є основою сталого розвитку суспільства, його послідовності та гуманності. Шкільна освіта розвиває в душі дитини основи світосприйняття, загальнолюдські якості та принципи. Творчий доробок великого педагога Василя Сухомлинського та письменника Олеся Гончара свідчить про нетлінність людського в людині не дивлячись на часи, епохи, формації, цивілізації. Сучасні напрямки пізнання філософської проблеми духовності окреслено в наступних ідеях: релігієзнавчих (витлумачена у вірі в надприродні/надлюдські сили); культурологічних (через три само: самостійну побудова особистості, самостійне визначення та самостійне спрямування (знання-почуття-осмислення); філософських, як багаторівневі виміри феноменів зумовлених розвитком людської історії та буття людини, розвитку цивілізації, яка тісно пов’язана із загальним розвитком великого глобального всесвіту. Людина вийшла за межі матеріального світу та почала виявляти людські якості через творіння добра для оточуючих, починає отримувати відповідно позитивний заряд через внутрішнє відчуття блаженства і щастя від результатів життя. Духовна зрілість особистості завжди призводить до індивідуальної мудрості у сприйнятті сутності життя, змісту його і особливого світосприйняття та послідовних життєдіяльнісних дій людини.