ПОБУДОВА ПСЕВДООБЕРНЕНОЇ МАТРИЦІ ТА ЇЇ ЗАСТОСУВАННЯ - Ключник, Інна Геннадіївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2018)
Для квадратної неособливої матриці А, існує обернена матриця . Якщо ж матриця А – прямокутна або , то символ немає сенсу. Однак, виявляється, що для довільної матриці А існує псевдообернена матриця , що володіє деякими властивостями оберненої матриці і має важливе застосування у прикладних задач. Визначення псевдо-оберненої матриці було запропоноване на початку ХХ століття математиком Едвардом Муром. Згодом, незалежно від Е.Мура, в дещо іншій формі, псевдообернена матриця визначилась і досліджувалась англійським математиком Роджером Пенроузом та іншими авторами. В запропонованій роботі псевдообернена матиця застосована до розв’язування лінійних алгебраїчних рівнянь та до проблеми розв’язуваності систем лінійних диференціальних рівнянь.