ФАКТОРИ СТАНОВЛЕННЯ СУЧАСНОЇ МЕТОДОЛОГІЇ ПЕДАГОГІКИ - Павленко, Анатолій Іванович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2018)
У статті розглядаються і аналізуються основні фактори становлення сучасної методології педагогіки, як нової галузі педагогічної науки. Визначена роль С.У.Гончаренка (09.06.1928 – 07.04.2013), як видатного енциклопедиста і методолога педагогіки в Україні. Встановлено, що розвиток сучасної методології педагогіки відбувається не лише в результаті об’єктивного процесу накопичення і систематизації, розвитку педагогічного знання, як головної рушійної сили методологічних змін. Сучасна методологія педагогіки є результатом впливу та системної взаємодії соціокультурних за змістом чинників (факторів), що мають відношення до методологічного знання педагогіки різного рівня. А саме: розвиток загальної філософської методології і методології науки; розвиток загальнонаукової методології; розвиток філософії освіти; розвиток конкретно-наукової методології педагогіки; розвиток наукознавства; розвиток конкретних методів педагогіки (диференціація і міждисциплінарна інтеграція), як методів наукової і освітньої діяльності, процедур і технічних прийомів процесу педагогічного дослідження. На основі проведеної спроби аналізу виокремлених факторів формулюється нове системне визначення сучасної методології педагогіки.