ІНТЕГРАЦІЯ ПРИРОДНИЧИХ І МЕДИЧНИХ ДИСЦИПЛІН ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТУДЕНТІВ - Стадніченко, Світлана Миколаївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2018)
Актуальність матеріалу, викладеного у статті, зумовлена тим, що ізольованість дисциплін не забезпечує наступності, системності, а досягнення таких цілей освіти, як цілісний розвиток особистості, підвищення рівня фундаментальної й професійної підготовки, можливе за умови інтеграції природничих і медичних дисциплін у вищому медичному навчальному закладі. Автором визначено недоліки нинішнього освітнього процесу щодо створення міждисциплінарної інтеграції при вивченні курсів “Біофізика з фізичними методами аналізу”, ”Медична і біологічна фізика. Проаналізовано визначення понять “міждисциплінарність”, “мультидисциплінарність”, “трансдисциплінарність”. Окреслено роль міжпредметних зв’язків при вирішенні питання професійної підготовки майбутніх медиків. Методика реалізації міжпредметних зв’язків для міждисциплінарної інтеграції представлена на основі опису їх функцій, класифікації міжпредметних завдань за навчальною метою та методичних прийомів здійснення інтеграції на заняттях з медичної біофізики.