СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ЯК ОСНОВА ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ПОВЕДІНКИ ЖЕРТВИ ТА БУЛЕРА - Підвальна, Юлія Василівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
У даній статі визначено основні чинники впливу на формування у підлітків поведінки булера та жертви. У підлітковому віці пріоритетною діяльністю являється спілкування. Саме за допомогою соціального оточення особистість дитини стверджується, визначає та формує свою систему цінностей, яка потім спрямовує дії та вчинки дитини. Стосунки, які складаються у підлітків з оточуючими, визначають значимість особистості дитини, як члена суспільства. Тому підлітки, які або є ізольованими, або перебувають під впливом негативно спрямованої референтної групи, або зазнають насильства з боку рідних та близьких та з інших причин, є схильними до віктимності або до прояву агресії, тривожності.